Dobrodelni gala večer 2022

 

POT OLIMPIJSKE PRVAKINJE TINE MAZE

Dobrodelna prireditev za mlade športnike iz socialno šibkih okolij


Spoštovani,  

kot športnica, ki je v svoji karieri spoznala dobro in slabo, vas lepo pozdravljam. Moj talent je bil nesporen, prepoznali so ga mnogi, a le redki so ga znali voditi. Danes se lahko pohvalim, da so se moji olimpijski krogi sklenili z dvojno zmago v Sočiju 2014 in za to se moram zahvaliti tistim, ki so vame verjeli, me podpirali in pomagali od začetka vse do danes.  

Izhajanje iz šibkejših okolij ustvarja močnejše karakterne značilnosti, ki so z mojega vidika pomembne za dosego uspeha. Prepričana sem, da so prav tisti, ki so že v otroštvu in mladosti izpostavljeni težavam, če jim uspe ‘preplavati’ najbolj turbulentna obdobja ,močnejši kot tisti, ki ne čutijo pomanjkanja. Zato se mi zdi podpora, ki jo OKS namenja mladim športnikom iz šibkejših okolij, zelo pozitivna in sem z veseljem sprejela vlogo letošnje ambasadorke.  

Pred epidemijo se nam je zgodila še tehnologija, ki vedno bolj posega v vsakdanjike vseh nas. Ne razumemo je še v celoti, kako vpliva na človeštvo in predvsem mladostniški razvoj, saj spreminja marsikaj. A stika, ki ga moramo ohraniti sami s seboj, ne sme spremeniti. In če v življenju sama iščem ravnovesje, se mi zdi, da se zaradi tehnologije, podprte z epidemijo, ravnovesje podira. Začutila sem, da sem prava oseba tega dobrodelnega večera, ki mora v teh trenutkih poudariti pomembnost športa – vrhunskega in rekreativnega, predvsem pa šolskega – in najti prave poti, kako obdržati oziroma celo povečati športne aktivnosti kot protiutež zadnjih let. Šport vodi pot do našega bitja srca, s katerim začutimo sebe, se spoznavamo in soočamo s svojimi limiti na zdrav način. Premagovanje strahov je premagovanje življenjskih ovir in želimo si, da bodo mladi premagovali ovire, ki jih čakajo, saj nobena cesta ni ravna in brez lukenj. Predvsem pa si želim, da bi se imel vsak posameznik , mlad ali star, lepo v sebi, s seboj. Če se bo imel lepo sam s seboj, bo dal svojo najboljšo različico družini, službi, prijateljem in okolici na splošno. Do tega nas pripeljeta redna športna aktivnost in veselje do nje.  

Naj se že vnaprej zahvalim vsem, ki boste podprli ta večer in omogočili mladim športnikom pot s premagljivimi in ne nepremagljivimi ovirami.  

 
Vaša Tina 


Uvodnik Miroslav Cerar

Spoštovani,

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je v letu 2015 ustanovil fundacijo za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij. Fundacija se je postopoma razvijala in v nazivu nekoliko spreminjala. Osnovni namen, ki je zagotavljanje finančne podpore mladim športnikom, pa je ostal. V letu 2020 smo združili moči z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in vzpostavili program Botrstvo v športu. Ta uspešno zagotavlja finančno podporo – štipendije za mlade športnice in športnike. Verjamem, da je takšna spodbuda zelo pomembna, v nekaterih primerih pa žal tudi nujna. Mlade športnice in športnike spodbujamo, da redno vadijo, se trudijo in dosegajo odlične rezultate. Hkrati spodbujamo tudi njihovo angažiranje v šoli, saj brez rednega šolanja štipendij ne moremo podeliti.

Zbiranje sredstev za ta plemeniti namen nam v vseh letih uspeva ob angažiranju vrhunskih športnikov, športnih organizacij in partnerjev OKS. Zato se vsem že vnaprej zahvaljujem za nujno potrebno podporo tudi v letošnjem letu, ki se jo neposredno nameni za razvoj mladih nadarjenih športnic in športnikov prek programa Botrstvo v športu.

Miroslav Cerar,
predsednik fundacije


Uvodnik Bogdan Gabrovec

Spoštovani,

ko sem sredi decembra 2014 na redni volilni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez dobil svoj prvi štiriletni mandat za predsednika osrednje športne organizacije v Sloveniji, so nastali pogoji za realizacijo nekaterih idej, ki so v meni zorele že veliko prej. Ena teh je bila z vsemi močmi pomagati mladim slovenskim športnikom in športnicam iz socialno šibkih okolij. Vsi v naši lepi državi imajo pravico ukvarjati se s športom, na začetku na rekreativni in ljubiteljski ravni, pozneje vrhunsko in profesionalno. Gmotni položaj in socialni status mladih preprosto ne moreta in ne smeta biti ovira pri tem. Danes, pred koncem mojega drugega in zadnjega mandata na čelu OKS – ZŠZ, z zadovoljstvom gledam nazaj in vidim, da je Fundacija Miroslava Cerarja, v kar največji meri uresničila zastavljene cilje: s finančnimi sredstvi pomagati veliko mladim športnicam in športnikom iz socialno ogroženih okolij pri njihovem dozorevanju in oblikovanju v odgovorne osebnosti naše družbe.

Številni ljubitelji športa, vrhunski športniki in športnice, pokrovitelji in donatorji, vsi po vrsti ljudje dobre volje in velikega srca, ste v preteklih osmih letih pomagali po svojih močeh.Dovolite mi, da se ob tej priložnosti zahvalim vsakemu posebej in vsem skupaj.
Brez vas Fundacija Miroslava Cerarja ne bi zaživela.
Verjamem, da se bo akcija pomoči nadaljevala.

Hvala.

Bogdan Gabrovec,
predsednik OKS – ZŠZ


BOTRSTVO V ŠPORTU

je skupni program Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Fundacije za podporo mladim športnikom iz socialno šibkih okolij in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, ki je namenjen podpori mladim nadarjenim športnicam in športnikom.
 
Prek programa Botrstvo v športu zagotavljamo finančno podporo v obliki štipendij ali sklada mladim športnikom v starosti od14 do 23 let.

Prejemniki sredstev Botrstva v športu so registrirani športniki, ki redno tekmujejo na tekmovanjih, so člani športnih organizacij in izkazujejo nadarjenost. V starejših starostnih kategorijah je obvezen tudi status kategoriziranega športnika. Izbor prejemnikov sredstev se izvede na podlagi javnega razpisa. Vsi kandidati morajo predložiti dokazila o športnih rezultatih, svojem socialnem statusu in tudi o uspehu v šoli.

Ob podpori športnikov, športnih organizacij, predstavnikov športnih združenj in partnerjev OKS – ZŠZ vsako leto zagotavljamo sredstva za dodelitev finančne podpore. V začetnih obdobjih je bilo zbranih sredstev okoli 60.000 EUR na letni ravni. Zdaj pa se znesek zbranih sredstev giblje okoli 120.000 EUR. Pri prizadevanjih za zbiranje sredstev je treba poudariti predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja dr. Thomasa Bacha, ki je že dvakrat sodeloval na osrednjem dogodku in prispeval k zbiranju sredstev. Prav tako lahko omenimo Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA, ki je v letu 2021 prispeval k izvedbi osrednjega dogodka v športnem parku Stožice in visokemu znesku zbranih sredstev. Na dogodku pa je »ambasadorstvo« nad tem programom za leto 2022 prevzela izjemna športnica, dobitnica štirih olimpijskih medalj Tina Maze.

Razvoj športnika je dolgotrajen proces. Osredotočenost, dobri pogoji, ustrezna oprema in vrhunsko delo trenerjev vodijo k rezultatom na največjih mednarodnih tekmovanjih. Poskrbeti moramo, da bo kar se da veliko pogojev izpolnjenih in da bodo mladi športniki motivirani za redno vadbo in priprave na tekmovanja.

S skupnimi močmi bomo na osrednjem dogodku letošnjega leta, ki bo 15. novembra 2022 v Ljubljani, poizkusili prispevati k zagotavljanju pogojev za treninge, priprave in za tekmovanja mladih športnikov.

Z dobrodelnim zbiranjem sredstev pa želimo biti tudi zgled in spodbuda posameznikom, skupinam in organizacijam, ki lahko pomagajo in prispevajo k razvoju mladih športnic in športnikov.

Slovenski športniki si zaslužijo vso našo podporo.


Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji