Zbrali rekordno število sredstev za športnike iz socialno šibkih okolij

Zbrali rekordno število sredstev za športnike iz socialno šibkih okolij
V letu, ko projekt Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, naša država pa je po neštetih naravnost čudežnih uspehih športnih junakov upravičeno dobila Dan slovenskega športa (23. september), sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in OKS-ZŠZ kot enakovredna partnerja po več mesecih temeljitih priprav na ponedeljkovi dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZ uradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.
Že poprej sta partnerja projekta Botrstvo v športu vsak po svoje skrbela za nadarjene mlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov niso imeli dovolj sredstev za športno udejstvovanje. Zveza prijateljev mladine LJ MP je to počela s pomočjo programa podpore pri razvoju talentov, OKS-ZŠZ pa preko Fundacije za podporo mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij.
 
Odslej bosta partnerja to počela skupaj, znotraj projekta Botrstvo v športu, ki bo namenjen mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let. Vsi v projektu združeni deležniki se bodo trudili, da bi nabor različnih načinov zbiranja sredstev za mlade športnike čim bolj razširili, ga leto za letom nadgrajevali, hkrati pa dvigovali vrednost blagovne znamke Botrstvo v športu.
 
Zbrana nakazila se bodo v celoti stekla na račun projekta, odprtem pri Zvezi prijateljev mladine LJ MP, razdeljevanje pa bosta usklajevala dva dokumenta – Sporazum o sodelovanju pri izvedbi projekta Botrstvo v športu ter Pravilnik o izvajanju Botrstva v športu. Sredstva se bodo v večini razdelila preko programa štipendij, za katere pogoje bosta partnerja ob koncu vsakega koledarskega leta (prvič letos za leto 2021) pripravila poseben razpis, petino zbranega denarja pa bo ekipa Botrstva v športu lahko namenila za posebne sklade športnikov, nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanje oziroma reševanje nastalega stanja. V kolikor vsa sredstva tekočega leta ne bodo porabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.
 
Precejšen del sredstev, namenjenih za projekt Botrstva v športu, se bo – kot poprej za Fundacijo za mlade športnike iz socialno ogroženih okolij – zbiral prek tradicionalne dobrodelne gala večerje OKS-ZŠZ, ki je v ponedeljek pod častnim pokroviteljstvom gospoda Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja potekala v gala dvorani ljubljanskega hotela Union.
 
Da ima projekt zares velik potencial, se je izkazalo tudi po ponedeljkovem razkritju Enza Smrekarja, podpredsednika uprave Atlantic Grupe in Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je že ob rojstvu nove športno-humanitarne blagovne znamke napovedal donacijo – šlo bo za izjemnih 30.000 € – ter partnerstvo blagovne znamke Argeta in Botrstva v športu: »V Atlantic Grupi izjemno resno in načrtno pristopimo k projektom, namenjenim pomoči družbi, v kateri živimo. Še posebej, če gre za povezavo s športom. Z Botrstvom v športu se povezujemo prek naše krovne blagovne znamke Argeta, v katere kampanji uporabljamo slogan, ki pravi, da je življenje to, kar si naredimo sami. A zavedamo se, da vsi nimajo enakih štartnih položajev, zato je nedvomno prav, da takim mladim posameznikom pomagamo.«
 
Del uresničitve novega plemenitega projekta sta tudi častna ambasadorja Botrstva v Športu, sloviti slovenski olimpijec Miroslav Cerar in Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine LJ Moste-Polje.
 
»Živimo v časih, ko marsikateri mladi športni talent in številni mladi, za katere je šport pomemben del vsakdana, v primerjavi z vrstniki nimajo enakih možnosti za razvoj. Botrstvo v športu je projekt, ki bo skušal omiliti razlike med otroci in mladimi, ki živijo v različnih gmotnih razmerah, hkrati pa bomo pozorni tudi na to, da skušamo možnost za ukvarjanje s športom zagotoviti čim več posameznicam in posameznikom iz šibkejših okolij. Vse z željo, da bi imelo čim večje število mladih možnost športno razvijati lasten potencial, se socialno bolje vključiti v okolje in na dolgi rok postati ne le športniki, ampak zdrave, močne, na življenje celostno pripravljene osebnosti. Skupni projekt ZPM LJ Moste-Polje in naše Fundacije ima velik potencial, da Botrstvo v Športu lahko postane pomemben dodatni steber razvoja slovenskega športa,« je ob velikem dogodku za slovenski šport in humanitarnost povedal Miroslav Cerar, nedvomno ena od glavnih osebnosti slovenske športne zgodovine.
 
Anita Ogulin, ena od protagonistov ZPM LJ Moste-Polje in Botrstva, pa je takole strnila misli ob začetku velikega novega dobrodelnega športnega projekta: »Botrstvo v športu se bo začelo v obdobju, polnem negotovosti za vse. V času, ko še ne vemo, kakšna bo nova realnost. Z novim projektom želimo biti del rešitve za prihajajoče izzive, vse z željo, da bi mladim športnikom iz socialno šibkih okolij omogočili, da bi kljub finančnim omejitvam imeli status, primerljiv s preostalimi vrstniki. Niti predstavljati si ne morete, kako pomemben je lahko šport za mladega človeka. Kako pomembno je, da obstaja področje, v katerem je najboljši ali konkurenčen. Četudi se tak talent nazadnje ne razvije v novega Rogliča, Bukovčevo, Dončića, Štuhčevo, Kopitarja, Oblaka, Žolnirjevo, Zahoviča, Majdičevo, Dragića in druge slovenske športne junake, mu ali ji enakopravno izhodišče omogoča nadaljnje pomembne korake v socializaciji, izobraževanju, iskanju kariernih poti. Izjemno vesela in ponosna sem, da je pobuda Botrstva v športu naletela na tako dober odziv in se že veselim nadaljnjih projektov, ki jih snujemo v krogu sodelavcev ZPM LJ Moste-Polje in OKS-ZŠZ.«.
 
Na kakšen način lahko vi podprete projekt Botrstva v športu?
 
DONACIJA POLJUBNEGA ZNESKA
Prejemnik: ZPM LJ Moste-Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0201 2002 0297 991
BIC: LJBASI2X
Koda namena: CHAR
Namen: Botrstvo v športu
Sklic: SI 00 707 
DONACIJA PREKO SMS
Projekt Botrstvo v športu lahko podprete s SMS-sporočilom s ključno besedo SPORT5, s čimer boste prispevali 5 evrov za pomoč mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij (ali s ključno besedo SPORT, s čimer boste za projekt prispevali 1 evro).Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha, T2 in A1.
 
V prihodnjih mesecih bodo snovalci Botrstva v športu pripravili nove, domiselne načine zbiranja sredstvih, o katerih vas bomo obveščali na nastajajoči spletni strani projekta, za več informacij pa se boste vselej lahko obrnili na elektronski naslov sport@boter.s.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji